Мастиката е едно от предпочитаните от българите питиета, но смело можем да кажем, че е и една от напитките, към която отношението е на двата полюса - хората или я обожават, или не близват от нея. Това най-вероятно се дължи на характерния анасонов характер и аромат на високоалкохолната напитка.
Мнозина от почитателите на напитката се питат вредна ли е мастиката или по-скоро това са само митове. За да отговорим на този въпрос, е важно да подчертаем, че мастиката има алкохолно съдържание, което възлиза на 45-50 процента, което е равно или малко по-високо от това на ракията. Като всяко високоалкохолно питие, мастиката може да нанесе вреди на организма при редовно злоупотребяване с нея.
Ежедневната консумация на твърде много мастика може да доведе до потискане на част от мозъчните функции, особено във фронталния дял. Това се отразява на поведението на човек, губят се голяма част от задръжките, снижава се контролът над действията и постъпките.
Но, когато говорим за вредите от злоупотребата с мастика, е редно да споменем и ползите от мастиката, особено когато се консумира разумно, с мярка и за удоволствие. Още Херодот и Хипократ са открили благотворното ѝ действие при змийски ухапвания и бяс, мастиката е била използвана успешно при кожни проблеми, също така при диабет.
Мастиковата дъвка се е отразявала отлично на болните от астма и е подобрявала значително на състоянието на страдащите от стомашни оплаквания, язви на стомаха и др. Някои народни лечители дори препоръчват мастика при лечение на безплодие, упорита кашлица, киселини и проблеми с бъбреците, а мнозина се кълнат, че мастиката е отличен афродизиак.
Коментари