Ястията на сач са едни от най-вкусните, които българската кухня може да предложи. Без значение какво приготвяте на него – месо или зеленчуци – всичко става неустоимо и много ароматно.
Както при всеки други съд обаче, така и сачът изисква добра поддръжка и почистване, за да може ястията винаги да се получават много вкусни. По отношение на почистването на сача има няколко разнопосочни мнения.
Някои твърдят, че той в никакъв случай не се мие, а само леко се забърсва с кърпа или хартия и се прибира до следващото използване. Други смятат този метод за недостатъчно хигиеничен.
Те пълнят сача с вода, слагат го в изключена фурна и постепенно нагряват в продължение на половин час. След това го вадят от фурната, охлаждат и отново изплакват със студена вода. Сачът се подсушава и се прибира.
Имайте предвид, че вторият метод крие сериозен риск от това сачът да се счупи, затова най-добре да се спрете на първия метод. Който и метод да изберете, не забравяйте след всяка употреба да почиствате сача, за да не се наслояват мръсотии и хранителни остатъци.
Вижте и някои апетитни рецепти за сач: Свинско на сач, Вратни пържоли на сач и Зимен зеленчуков сач.
Коментари