Как да си изсушим круши?

Как да си изсушим круши?
Снимка: gotvach.bg

Сушените плодове са безценен източник на витамини и минерали, и не на последно място на фибри, затова може да чуете много диетолози да ги препоръчват.

Това обаче важи с пълна сила основно за домашно приготвените сушени плодове. Тези, които се продават в магазина, са предварително обработени със серен диоксид и сулфити, за да се запази свежият им цвят и да се спре развитието на всякакви бактерии.

Лесно може да си изсушите круши в домашни условия. За целта ви трябват узрели, без дефекти или гнили места.

Как става изсушаването на круши в домашни условия? Първо плодовете се почистват много добре и се нарязват на тънки ленти, които се потапят за минута-две в леко подсолена вода.

След това се отцеждат и парчетата плод се нареждат един до друг. Тук вече начините за сушене на круши са няколко - на слънце, в печката или в специален дехидрататор за плодове.

Ако изберете да сушите крушите на слънце, трябва да ги покриете с тензух, за да ги предпазите от насекомите. Вариант е и да нанижете парченцата круши на връв и отново да ги сушите под директна слънчева светлина.

Може да сушите крушите и в тавичка във фурната на температура 70-80 градуса или по-малко, в зависимост и от крушите, и от фурната. Трябва обаче да ги наблюдавате непрекъснато, за да не прегорят.

Най-лесният начин за сушене не круши е в дехидрататор, който осигурява постоянен топъл въздух и е предназначен за употреба в домашни условия. Единственият минус на този метод е, че уредът хаби твърде много ток.

Както и да изсушите крушите, е добре след това да ги попарите за 3-4 секунди във вряла подсолена вода, да ги изсушите отново и едва след това да ги приберете за съхранение.

Съхранението се осъществява в херметически буркани, хартиени пликове или платнени торбички, съхранявани на сухо и проветриво място.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати