Сушенето на плодове в дехидратор не е сложна задача - всъщност уредът е създаден точно с тази цел - да ни улесни в този процес. Нека видим какво трябва да направим поетапно.
Подготовка на плодовете за сушене
- Сортирайте плодовете и отстранете презрелите, набръчканите, развалените;
- Измийте ги старателно;
- Нарежете плодовете, опитайте се да направите резени с еднаква дебелина - това гарантира едновременно сушене. Колкото по-ситно нарязвате храната, толкова по-кратко е времето за сушене на плодовете и зеленчуците;
- Ябълки, круши и други плодове, склонни към окисление, могат да бъдат третирани с лимонов сок (други цитрусови плодове) или аскорбинова киселина, за да не потъмнеят.
- Подредете плодовете върху тавите на уреда на един слой, като оставите достатъчно разстояние между парчетата. Това е необходимо за циркулация на въздуха и равномерно изсушаване;
- За да изсушите малки продукти (горски плодове, билки), използвайте специална мрежа или марля. Това ще предотврати падането на продуктите през процепите на тавата;
- Поставете тавите в сушилнята. Поставете тави с по-влажни и сочни плодове в самото дъно;
- Сложете капака на уреда или затворете вратичката.
Сушене на плодовете в дехидрататор
- Включете дехидратора (някои започват да работят веднага след свързване към електрическата мрежа);
- Изберете темепературата на сушене, която е оптимална за съответните продукти (вижте препоръките в инструкциите на уреда). Като общо правило плодове се сушат на 55-60 °C;
- Задайте крайното време за процеса на сушене, ако уредът е оборудван с таймер. Различните плодове изискват различно време, разгледайте инструкциите на уреда;
- Стартирайте сушилнята, като натиснете бутона за включване/изключване (ако има превключвател);
- За по-равномерно сушене в уред с вертикален вентилатор разменяйте горната и долната тава от време на време. А в сушилните с хоризонтално обдухване завъртете тавите;
- За да изсушите храната, вместо да я сварите, задайте ниска температура в началото на сушенето. След това трябва да увеличите температурата по време на работа на дехидратора.
Край на сушенето на храни в дехидрататора
- Изключете сушилнята. Преди да изключите, оставете вентилатора да работи на минимална температура за няколко минути, за да охлади нагревателния елемент;
- Охладете сушените плодове и зеленчуци до стайна температура;
- Прехвърлете ги в контейнер за съхранение.
Как да проверите готовността на плодовете в дехидратора
Към края на сушенето проверявайте от време на време готовността на продуктите. Извадете парче плод от дехидратора, оставете го да изстине и след това го докоснете.
Резените плодове или зеленчуци трябва да се чувстват доста сухи на допир. Можете също така да нарежете парчетата и да проверите дали се образува сок или влага. Ако това се случи, плодовете или зеленчуците не са достатъчно сухи и сушенето трябва да продължи.
Вижте още:
Коментари