Сушените плодове имат свойството да запазват качествата на пресните плодове по отношение на вкус, аромат и цвят, но за разлика от тях се характеризират с многократно по-висока енергийна стойност. Може да се каже, че сушените плодове са кондензиран източник на много хранителни съставки, като бета-каротин, калий, магнезий, витамин Е и др.
Добра идея е да започнете деня си с шепа сушени плодове, но не бива да прекалявате с тях, защото те са твърде калорични и неусетно може да качите някой и друг килограм.
Може да ви се стори невероятно, разликата в калорийната стойност между пресните и сушените плодове е огромна. Сто грама пресни кайсии съдържат едва 49 ккал., докато 100 г сушени кайсии вече имат 215 ккал.
Любителите на гроздето трябва да знаят, че 100 г грозде съдържа средно 75 ккал., докато в стафидите те са 315 ккал. Пресните череши имат 58 ккал., а сушените череши – 310 ккал.
Няма да ви отегчаваме с безкрайно изброяване на ккал., съдържащи се в пресните и сушени плодове, само ще подчертаем, че разликата в калорийната стойност между плодовете в прясно и изсушено състояние е около 1:5 – 1:6 или казано с други думи сушените плодове са до 5-6 пъти по калорични от пресните.
Коментари