Кроканът се използва широко в сладкарството, най-вече като ефектна украса за различни видове торти и сладкиши. Самото му наименование идва от френската сума croquant. Под крокан се разбира карамелизирана захар, в която са сложени различни видове ядки, и натрошена, след като карамелът се втвърди.
Приготвянето на крокан в домашни условия въобще не е трудно и всеки може да се справи с тази задача, дори и начинаещите готвачи. Най-използваните ядки при приготвянето на крокан са орехите, но крокан може да се приготви и с бадеми, фъстъци и др.
Тайната на пефректния крокан е в предварителното запичане на ядките за около 10 минути в умерена фурна. И докато ядките се запичат, може да пристъпите към карамелизиране на захарта. На около 200 - 220 г захар се слага 1 с.л. вода. Сместа се разтопява на тих огън, след което се добавят и запечените ядки.
Кроканът се разбърква добре и се изсипва в предварително намазнена тава или тава, покрита с хартия за печене. След като се охлади добре и се втвърди, се натрошава.
Кроканът може да се приготви и предварително, а след това да се съхранява, докато стане време за използването му. Важно е да знаете, че той не се съхранява в хладилник, а в херметически затворен съд при стайна температура.
Коментари