Как се прави свинската мас?

Как се прави свинската мас?

Употребата на свинска мас е неизменна част от бита на българина. Този продукт от векове присъства не само на трапезата ни, но намира приложение дори и в народната медицина.

Разбира се, свинската мас е ценена и използвана не само у нас, а и по всички краища на света, където консумацията на свинско месо е застъпена.

Един от малкото източници на мазнина в миналото днес отстъпва своето място пред растителните масла, тъй като се смята за недотам полезна на фона на високото съдържание на холестерол в нея.

Правенето на свинска мас става чрез термична обработка на сланината или образно казано нейното топене на слаб огън. Разбира се, като всяка друга дейност и добиването на свинска мас си има своите тънкости, с които е добре да сте запознати.

За направата на свинска мас трябва да използвате сурова сланина, която не е осолявана или обработвана по друг начин и вода.

За предпочитане е сланината да е дебела, не много шарена и методично и много внимателно почистена от всички остатъци от месо.

Отделените месни изрезки в този процес могат да се използват за направата на прословутата Куркудена чорба от свинско и кисело зеле, която кара лакомниците гладно да преглъщат.

И така, почистената сланина се нарязва на сравнително големи кубчета с големина 2-3 сантиметра и се слага в подходящ съд. Налива се вода - около 0.5 л на 2 кг сланина и се слага на котлона на средно силна степен.

Добавянето на вода се прави, за да се избегне сухото задушаване и директното запържване, което ще доведе до направата на свинска мас с по-тъмен цвят и наситен аромат.

Сланината трябва да се топи на бавен огън, а вие трябва да разбърквате на всеки 30-40 секунди, за да избегнете загаряния по дъното на съда. Ако все пак се разсеете и нещо се захване на дъното, долейте съвсем малко вода - колкото да деглазирате и внимавайте повече другия път.

Когато повече от половината сланина е стопена, свалете тенджерата от котлона и отделете получената течност, като е препоръчително да я прецедите през фино сито, покрито с тензух.

Върнете обратно тенджерата на котлона и продължете топенето на сланината, докато не се разтопи и останалата свинска мас и не получите златисти, хрупкави пръжки.

Време е отново да прецедите разтопената мас и да я налеете в сухи стъклени буркани. Затворете плътно и оставете свинската мас да се охлади и втвърди. Най-добре е след това да я съхранявате в хладилник.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати