Употребата на свинска мас е неизменна част от бита на българина. Този продукт от векове присъства не само на трапезата ни, но намира приложение дори и в народната медицина.
Разбира се, свинската мас е ценена и използвана не само у нас, а и по всички краища на света, където консумацията на свинско месо е застъпена.
Един от малкото източници на мазнина в миналото днес отстъпва своето място пред растителните масла, тъй като се смята за недотам полезна на фона на високото съдържание на холестерол в нея.
Правенето на свинска мас става чрез термична обработка на сланината или образно казано нейното топене на слаб огън. Разбира се, като всяка друга дейност и добиването на свинска мас си има своите тънкости, с които е добре да сте запознати.
За направата на свинска мас трябва да използвате сурова сланина, която не е осолявана или обработвана по друг начин и вода.
За предпочитане е сланината да е дебела, не много шарена и методично и много внимателно почистена от всички остатъци от месо.
Отделените месни изрезки в този процес могат да се използват за направата на прословутата Куркудена чорба от свинско и кисело зеле, която кара лакомниците гладно да преглъщат.
И така, почистената сланина се нарязва на сравнително големи кубчета с големина 2-3 сантиметра и се слага в подходящ съд. Налива се вода - около 0.5 л на 2 кг сланина и се слага на котлона на средно силна степен.
Добавянето на вода се прави, за да се избегне сухото задушаване и директното запържване, което ще доведе до направата на свинска мас с по-тъмен цвят и наситен аромат.
Сланината трябва да се топи на бавен огън, а вие трябва да разбърквате на всеки 30-40 секунди, за да избегнете загаряния по дъното на съда. Ако все пак се разсеете и нещо се захване на дъното, долейте съвсем малко вода - колкото да деглазирате и внимавайте повече другия път.
Когато повече от половината сланина е стопена, свалете тенджерата от котлона и отделете получената течност, като е препоръчително да я прецедите през фино сито, покрито с тензух.
Върнете обратно тенджерата на котлона и продължете топенето на сланината, докато не се разтопи и останалата свинска мас и не получите златисти, хрупкави пръжки.
Време е отново да прецедите разтопената мас и да я налеете в сухи стъклени буркани. Затворете плътно и оставете свинската мас да се охлади и втвърди. Най-добре е след това да я съхранявате в хладилник.
Вижте също как се топи мас и научете защо мирише свинската мас и какви са ползите от свинската мас.
Коментари
св.мас,добре е нарязаната сланина да се изкисне в студена вода,която се сменя
поне 2-3 пъти,аз я оставям една нощ на студено.На другия ден ,започва топенето по описания по горе начин .