Хлебната мая е един от незаменимите помощници в кухнята. Няма как да се насладите на вкусна питка с масло или да похапнете от любимия си тутманик, без да замесите тесто, което да бухне с помощта на маята.
Независимо дали става дума за бобова, хмелова или нахутова мая, нейното съдържание е на практика едно и също - всяка май съдържа концетрирана маса от дрожди, които улесняват процеса по втасване на тестото.
Няма значение дали ще грабнете от рафта в магазина пакетче суха мая или ще извадите от хладилната витрина прясна мая, и в двата случай ще разполагате с термофилни дрожди.
Тези термофилни дрожди са изкуствено създадени от човека, с основната цел да се размножават в течни хранителни среди, като в процеса на възпроизвеждане произвеждат газ, който кара тестото да бухва.
Въпреки че мнозина смятат, че маята не е полезна за организма, поради разяждащите способности на термофилните дрожди, тя е богата на редица микроелементи, както и витамини от B групата.
Освен това хлебната мая доставя на организма голямо количество фосфорни, магнезиеви и натриеви и калциеви соли. Редовният прием на мая води до понижаване на нивата на лошия холестерол, има енергизиращо действие и дори понижава нивата на кървната захар в организма.
Коментари