Как се почистват медни съдове

Как се почистват медни съдове

Как се почистват медни съдове

Медните съдове отдавна са част от всяка кухня, макар че напоследък те бяха поизместени от други съдове, с нови, съвременни покрития. Опитните кулинари обаче ще ви кажат, че медните съдове си остават сред господарите на кухнята, независимо от тяхната възраст.

Някои от нас може да са получили медните съдове като скъпо наследство, а други да са ги купили отдавна и с течение на времето те да са се замърсили. По какъвто и начин да сте се сдобили с тях, сигурно си задавате един и същи въпрос - как се почистват медни съдове.

За почистването на медни съдове ви препоръчваме да наблегнете изключително и само на природните средства. В никакъв случай не бива да използвате домакинска тел, препарати с абразивни частици или твърде агресивни почистващи препапарти.

Специалистите препоръчват медните съдове да се почистват с паста, приготвена от сол и лимон. Поръсва се малко количество фина сол върху лимон, разрязан наполовина, и с него се търкат по-упоритите замърсявания.

Може да изстискате лимонов сок в купа, да добавите там сол, до получаването на по-гъста смес, нещо като рядка паста, и с мека кърпа да взимате от сместа и да обработвате замърсените участъци. Ако замърсяването е незначително или се притеснявате да не повредите медните съдове, може да опитате да отстраните замърсяването и само с лимонов сок.

Друг метод за почистване на медни съдове е със смес от сода за хляб и лимонов сок. Действа се по идентичен начин. След почистване съдът се изплаква с хладка вода и се полира с пчелен восък до блясък.

За почистването на медни съдове може да се използва и оцет, но той не е толкова ефективен, колкото лимоновия сок.

Ако търкането с кърпа не е сред любимите ви занимания, може да се опитате да отстраните замърсяванията от медните съдове с помощта на водна баня.

Сол, оцет и вода се смесват в съд сподходяща големина, вътре се слага медния съд и се вари на тих огън до изчезване на петната.

Някои домакини препоръчват за почистване на медни съдове да се ползва каша, приготвена от оцет, сол и брашно. Има дори и такива домакини, които твърдят, че петната върху медните съдове се почистват най-добре с кетчуп, но ние не ви препоръчваме да опитвате този метод.

Ако природните методи се окажат недостатъчни за почистване на петната от медните съдове, може да опитате да ги отстраните с ацетон. Той се нанася максимално бързо върху медната повърхност и с бързи движения енергично се почиства.

В случай, че съдът е по-малък или замърсяването - по-голямо, може направо да поставите медния съд в ацетонов разтвор за няколко минути.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати