Как да си направим лют зехтин?

Как да си направим лют зехтин?

Зехтинът, който е типичен представител на средиземноморската кухня, вече трайно се настани и на нашата трапеза. На рафтовете в магазините, където само преди десетилетие се намираха бутилки олио, днес са подредени бутилки със зехтин, ароматизирани с различни подправки, чесън и люти чушки.

Истината е, че няма нужда да плащате допълнително за овкусен и ароматизиран зехтин, като можете лесно и бързо да си го приготвите в домашни условия. Това, което ви е нужно, са студено пресован зехтин, любимите подправки, малко вдъхновение и малко търпение.

За приготвянето на лют зехтин ви трябва 1 л зехтин, чисто шише, няколко изсушени или пресни люти чушки, 3 скилидки чесън и зърна черен пипер.

Налейте зехтина в шишето, добавете чушките, нарязани на едри парчета, пресования зехтин и черния пипер. След което приберете зехтина на тъмно и забравете за него за 10 дни. След това е добре да го прецедите.

Пикантният зехтин е чудесна добавка към любимата салата с козе сирене и бадеми или паста болонезе. Може да добавите няколко капки от него и към печен боб на фурна, за да придадете едно съвсем ново звучене на класическата рецепта.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати