gotvach.bg»Съвети»Диета без йо-йо

Диета без йо-йо

Диета без йо-йо

В преследване на мечтата за перфектната фигура мнозина от нас са се подлагали на строги, продължителни и изтощителни диети в търсене на бързи резултати. И такива несъмнено са били постигани, но са били задържани за съвсем кратък период, след който стрелката на кантара неминуемо отново е тръгвала нагоре.

Това се дължи на т.нар. Йо-йо ефект. Този ефект представлява нещо като защитен механизъм на организма, който се активизира при по-продължително и тежко гладуване или спазване на диети.

Тогава тялото ограничава потреблението на енергия чрез намаляване на функцията на щитовидната

жлеза и базалния метаболизъм, по този начин защитавайки калорийните си запаси.

По този начин гладуващият не само, че не се освобождава от излишните си килограми, но може да загуби голяма част от мускулната си маса, вследствие на ограничения прием на калории и протеини.

Но този защитен механизъм има и по-неприятен ефект. След спирането на тежкото гладуване, тялото бързо наваксва изгубените килограми и в стремежа си да се предпази за в бъдеще, дори натрупва повече, отколкото и изгубил.

За да избегнете неприятния йо-йо ефект при спазването на диети, то трябва да се насочите към дългосрочно спазване на кратковременни диетични планове, съчетани с много движение и подходящи физически упражнения.

Една от най-препоръчваните диети без йо-йо ефект е краткосрочната плодова диета, в рамките на която през няколко дни се приемат само плодове, чайове и вода, като след няколко дни на тази диета се връщаме пак към нормалното си хранене. След няколко дни гладуването отново се възобновява, но пак само за няколко дни.

Идеята е да не се даде възможност на тялото да усети по-продължително лишаване от храна и то да не активира защитните си механизми.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати