Gotvach.bg»Съвети»Гъбите алерген ли са?

Гъбите алерген ли са?

AdminAdmin
Администратор
95442k
Гъбите алерген ли са?

Напоследък все повече се говори за алергии към различни видове храни. Дори бяха приети редица нормативни изисквания да се отбелязват алергените в храните, дори ястията в ресторантите, за да са информирани хората.

Преди да отговорим на въпроса гъбите алерген ли са, трябва да уточним някои неща - на първо място какво е алергия, алергична реакция и най-вече - какво е алерген.

Хранителната алергия представлява реакция на имунната система към определен хранителен продукт, който изпълнява ролята на алерген.

Обикновено алергичните реакции към дадения хранителен продукт възникват веднага след консумацията му. Лошата новина е, че може да направите хранителна алергия дори към продукт, който в продължение на години без никакви проблеми сте консумирали.

Алергени са всички вещества с антигенни свойства, които имат способността да предизвикат алергична реакция в човешкия организъм. По смисъла на това определение алергени са тревния полен, различни животински продукти, пчелен токсин, някои метали, консерванти и т.н.

Често хранителните продукти могат да бъдат алергени. Спорад степента на алергизираща активност специалистите различават три типа хранителни продукти - висого алергизиращи, средно и ниско алергизиращи продукти.

И тук, за съжаление на любителите напържоли с гъбен сос или вкусни пълнени гъби трябва да отбележим, че гъбите са алерген от групата на високо алергизиращите продукти, наред с кравето мляко, рибата, яйцата, шоколада, соята и фъстъците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати