Как се съхраняват подправки в буркан?

Как се съхраняват подправки в буркан?
Снимка: gotvach.bg

Един добър готвач, трябва да има няколко десетки подправки. Всяка национална кухня има свой собствен типичен представител. Френската кухня е трудно да си представим без розмарина и майорана, италианската - без риган, арабската - без кимион, руските ястия - без хрян и горчица, а българската без чубрица и джоджен.

Това са подправките, които придават специален вкус и аромат на обичайните продукти.

Пикантни подправки могат да бъдат много различни части на растенията: корени и листа- целина и магданоз, джинджифил - коренище, канелено дърво – кора, карамфил - цветни пъпки, пипер - плодове, копър - листа, стъбла и семена.

Някои от подправките могат да се отглеждат в градината, а други се набавят от различни екзотични страни. Някои от тях използват пресни, други - изсушени, може също и замразени /пикантни билки, например/.

Почти всички подправки изискват подходящо съхранение, тъй като повечето се използват в много малки количества, но редовно.

Подправките практически не се влошават в обичайния смисъл. Те не могат да се озахарят, например. Подправките губят вкуса и аромата си с течение на времето и просто престават да бъдат подправки.

Стандартен срок на годност при идеални условия: цели корени и семена - от 3 до 4 години; плодове и ядки - от 2 до 3 години; пикантни билки - от 1 до 2 години; Подправки и техните смеси - от 1 месец до 1 година.

Повечето подправки се съхраняват в херметически затворени буркани.

За съхранение на подправки удобни са стъклени или керамични съдове с плътно прилягащ капак. Контейнери с отвори отгоре не са подходящи за дългосрочно съхранение на подправки. Някои подправки могат да се съхраняват в обикновени кутии като насипен продукти. Джинджифил, лук, чесън, целина се съхраняват в хладилник или на сухо и проветриво място.

Подправките не се съхраняват близо до печката.

Всички подправки не харесват температурните промени, от честото нагряване бързо губят вкуса и полезните си свойства.

Подправките не обичат светлината.

Много домакини обичат да украсяват кухнята си с прозрачни буркани за подправки. Това е удобно - можете да видите коя подправка къде е. Това е красиво - колоритните подправки в красивите контейнери изглеждат невероятно. Но от светлината, повечето подправки бързо губят ценните си свойства. Мястото за съхранение на подправките е в тъмно помещение.

Не можете да изсипете подправките директно от буркана в съдовете, където храната се готви.

Някои навици също съкращават полезния живот на подправките. Парата, попадаща в сухите подправки, ускорява загубата на вкус и аромат, което води до образуване на бучки. За това използвайте лъжица или нож.

Лъжицата за подправки трябва да бъде суха и чиста.

Мократа лъжица овлажнява подправките и влагата може да допринесе до появата на мухъл, което ще ги направи напълно неподходящо за употреба.

Подправките от семейството на червения пипер, включително червен пипер и чили, е по-добре да се съхраняват в хладилник.

Там те продължават да запазват цвета си и свежестта си. Но не забравяйте да се погрижите да няма неприятна миризма в хладилника.

Как да тествате подправки за свежест

Свежи билки - копър, босилек, магданоз, розмарин - по-добре е да се използват веднага от градината. Сухите подправки се проверяват за вкус, мирис и цвят. Ако подправката е променила цвета си по време на съхранение, в повечето случаи тя не може да бъде използвана.

Повечето подправки имат подчертан силен вкус в суха форма. Ако вкусът се е променил, по време на съхранение,ако е станал става неприятен или изобщо не се чувства, то по-добре изхвърлете подправката.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати