Всички раци се варят в много вода, обилно солена, на средна температура, покрити с капак.
Малките раци се готвят за 7 минути . Раци със среден размер - 0.5 - 1.5 кг се готвят за 10 - 15 минути след завирането на водата. Големи раци - 1.5 - 3 кг се варят 30 – 40 минути. Раците трябва да се съхраняват в морска вода, докато водата заври.
Как се варят раци? Когато водата се заври, поставете раците, добавете подправки и зеленчуци, обвити в марля, за да овкусите. Сортирайте раците по тегло - малки 7 минути, средни 15, големи 30. След като раците се сварят, залейте ги с ледена вода.
Какво е необходимо, за да сварим раците?
раци - 2 кг
дафинов лист - 1 бр.
черен пипер - 5 г.
Карамфил - 2 бр.
морска сол - 2 супени лъжици
Чесън - 1 скилидка
лимон - 1 бр.
Как да подготвим раците преди готвене?
Поставете раците на работната повърхност (маса) с корема нагоре;
С помощта на нож отворете черупката, почистете слузта и щипките
С помощта на клещите издърпайте месото.
Поставете раците в ледена вода.
Как да ги приготвим?
В голям съд налейте вода и поставете съда на огъня. Поставете във водата дафинов лист, черен пипер, карамфил и сол. Обелете чесъна и го поставете във вода. Нарежете лимона наполовина и изцедете сока във водата
Веднага след като водата заври, сложете раците и гответе според големината им. Сервирайте раците цели с черупките или само месото. Оставете раците в продължение на 5 минути в студена вода с лед, за да ги направите напълно завършени.
Важно е при готвенето на раци
Необходимо е раците да са живи преди готвене, в противен случай съществува риск от сериозно отравяне. Варените раци добиват богат, червен цвят. Ако раците се преварят, те ще бъдат "гумени", а не вкусни.
За готвенето на раци, използвайте морска вода или разредете във водата морска сол,1 литър вода 1 супена лъжица сол. След сготвяне на раците, разкъсайте опашките им и ги оставете за известно време във врящата вода, по този начин, така наречените морски отломки ще се изтекат.
Охладете раците добре и си постарайте да запазите соковете. Възрастта на рака може да се определи чрез изрязване на обвивката - колкото по-млад е, толкова по-трудно е се отворя обвивката. Сервирайте варени раци с лимон, зеленчуци и бира за удоволствие. Преди да сервирате варените раци, можете да украсите със зеленчуци, маслини, сирене, листа от маруля.
Как да изберем раци? Необходимо е да изберете най-активните, живи раци.
Как да съхранявате раците?
Живи, съхранявани в хладилник - в отделението за зеленчуци. Раците не бива да престояват в хладилника не повече от 3 дни. Замразеното рачешко месо се съхранява в продължение на 1 година.
Срокът на годност на сварения рак е 24 часа, съхраняван в хладилника.
Калоричното съдържание на варен рак е 85 ккал / 100 грама.
Полезните свойства на варено месо от раци : богато съдържание на витамини от група В, полезни за обмяната на веществата, сърдечно-съдовата система, мозъка и нервната система, витамин А, полезен за кожа, нокти, коса, имунна система, зрение. Рачешкото месо съдържа и микро- и макроелементи, като йод, полезен за здравето на щитовидната жлеза и метаболизма, калий, полезен за костната система, кръвното налягане, натрий, полезен за мускулните тъкани, помага при храносмилането, цинк, полезен при образуването на костите, спомага паметта и мозъчна активност, калций и магнезий.
Коментари