gotvach.bg»Съвети»Каква е разликата между цаца и хамсия?

Каква е разликата между цаца и хамсия?

Каква е разликата между цаца и хамсия?

Риба ама цаца, цаца ама риба. Каквото и да си говорим, цацата е сред любимите риби на българите. Наред с нея сред любимите мезета за бира се нарежда и хамсията. Двата вида дребни риби може да се приготвят както за основно ястие, така за предястия и мезета.

Независимо, че разликата в размерите между хамсията и цацата е сравнително малка, те имат разлики в големина и в структурата на устата,

Хамсията има голям уста с по-добре развита горна челюст, докато при цацата устата е по-малка .

Тялото на цацата е сравнително дребно и странично сплеснато, докато при хамсията тялото е удължено с тъмносин оттенък отгоре, а отдолу по-белезникав.

Друга разлика между цаца и хамсия е съдържание на мазнини. Хамсията е по-богата на мазнини и при осоляването не се налага да се слагат пикантни подправки. Този вид риба се консумира повече от хората и е по-предпочитана отколкото цацата.

При цацата дължината достига до - 13 см, а при хамсията достига до 20 см дължина.

Има и известни разлики и в начините за приготвяне на двата вида риба. Докато цацата препоръчваме да я приготвяте и хапвате под формата на панирана цаца или пържена цаца, то хамсията е по-подходящо да бъде приготвена по рецептата маринована хамсия по средиземноморски.

Независимо от техните различия и двата вида риби са особено полезни за здравето на следните органи и системи на човека - щитовидната жлеза, кожа, нервна и храносмилателна система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати