Как влияят цигарите на кръвното?

Как влияят цигарите на кръвното?

Както всеки един от нас знае цигарите са вредни за организма. Те крият риск не само от развитие на рак на белия дроб, но и от появата на сърдечно-съдови усложнения, които всъщност са и водещата причина за смъртност от тютюнопушене.

Цигарите са изключително опасни за хората, страдащи от хипертония. Тютюнопушенето увеличава риска от сърдечен удар, особено при хора, които страдат от високо кръвно налягане. Никотинът, който се съдържа в цигарите, уврежда кръвоносните съдове.

При тютюнопушенето кръвоносните съдове се се стесняват. Това води до рязко повишаване на кръвното налягане. Никотинът дори и от една цигара има огромен ефект върху кръвното налягане.

При хора, които употребяват цигари, смъртността от сърдечно-съдови заболявания е по-висока спрямо онези, които не пушат или са отказали цигарите. Колкото повече цигари пуши един човек, толкова рискът за неговото здраве е по-голям.

При болните от хипертония, а и не само при тях, е хубаво да се откажат цигарите. Колкото по-скоро го направят, толкова по-добре.

Изследванията показват, че дори да сте пушили с години, дори да сте пушили по много цигари за един ден, ако се откажете от вредния навик, рискът за здравето ви намалява. По този начин вие ще направите нещо полезно за вашето здраве. В началото ще е трудно, но не и невъзможно.

Сами ще усетите разликата малко след като спрете цигарите. Всеки сам преценява дали си заслужава да поеме този риск.

Рейтинг

2.5
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати