gotvach.bg»Съвети»Как да съхраним сварени спагети?

Как да съхраним сварени спагети?

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
382k
Как да съхраним сварени спагети?

Често се случва да не преценим добре количеството на продуктите и да ни останат. Повечето продукти са лесни за съхранение, но някои са специфични и не всяка домакиня знае как да съхрани сварени спагети.

При съхраняване на сварени спагети от най-съществено значение е самата технология за варене на спагети.

Спагетите са с различна дебелина и на всяка опаковка е отбелязано колко време им трябва за да се сварят. Много е важно да не преварим спагетите.

За сваряването на 500 г спагети е нужна голяма тенджера и минимум 5 л вода, защото правилото гласи на 100 г спагети се слага 1л вода.

Наливаме водата в тенджерата. Слагаме 1 с.л. сол и 1 с. л. олио и когато заври, добавяме в кипящата вода спагетите, без да ги начупваме, както са си на сноп. Бъркаме с дълга вилица, за да не залепнат за дъното до момента, в който започнат отново да завират.

Ако искаме да ускорим това време, засилваме котлона за 3-4 мин. и после пак го намаляваме. Не използвайте капак, защото има опасност да кипне. Засичаме указаното време за варене на опаковката.

Когато спагетите омекнат, трябва да останат леко жилави - ал данте, но не недоварени и твърди, ги отстраняваме от котлона и оставяме за около минута във врялата вода, за да се доварят. След това ги прецеждаме през гевгир и веднага ги измиваме обилно със студена вода.

Тук е моментът да преценим колко от спагетите ще използваме и колко от сварените спагети ще съхраним за по-късно.

Отцеждаме ги, слагаме ги в тенджера. Капваме около 1 с.л. олио и ги разбъркваме с дълга вилица, за да не се слепят. Трябва да са напълно изстинали.

Наливане в тенджерата студена вода, която да стига два пръста над спагетите. Завиваме добре със стреч фолио и слагаме тенджерата със сварените спагети в хладилника.

Когато решим по-късно да ги използваме, отцеждаме ги и ги слагаме директно в горещ сос Карбонара или друг сос за спагети, за да се досготвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати