Как и колко време се вари телешки език?

Как и колко време се вари телешки език?

Малцина са онези, които могат да останат равнодушни при мисълта за телешки език с доматки на фурна или телешки език в масло. Приготвянето на тези вкусотии започва със сваряването на телешкия език.

Когато купим телешки език, ако е замразен, най-напред размразяваме и оставяме да кисне около час в студена вода със сол.

Нещо повече. Кулинарите съветват преди да сварим телешкия език, да го посолим и да го оставим 24 часа в хладилника. Ако не го бързате, вслушайте се в съвета им.

Телешкият език може да се свари в обикновена тенджера за около 2 часа. Ако използвате тенджера под налягане, ще съкратите времето за сваряване на 50 мин. Следете го, защото телешкият език не трябва да се преварява!

В каквато и да е тенджера решите да го сварите, налейте студена вода, сложете езика и кипнете.

Изхвърлете първата вода, налейте чиста, прибавете един обелен морков и една главичка почистен кромид, без да ги режете. Тествайте езика дали се е сварил с остро ножче или вилица - трябва, като се набоде, да е мек.

Извадете и поставете езика в студена вода за 4-5 минути. Обелете го, докато е топъл все още, защото така се бели по-лесно. Ако го оставите необелен и изстине ще се затрудните, докато го обелите.

Обеленият език оставете на хладно да се стегне, ако е нужно го поставете във хладилник. По този начин ще можете без проблем да го нарежете на тънички филийки.

От тук на сетне вие решавате как да го сготвите - в масло, пане или на гозба. Ние препоръчваме непременно да опитате паниран телешки език.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати