И на най-внимателната домакиня може да ѝ се случи млякото да изкипи и да загори. Тогава тя не само трябва да се справи с почистването на загорялото мляко, но и трябва за премахне остатъчната миризма, която е доста неприятна.
След като сте почистили печката от следите от изкипяло мляко, вече е време да се опитате да отстраните загорялото и от дъното на съда, в който сте варили млякото. Преди да вдигнете безпомощно ръце пред предизвикателството, ще ви кажем, че това съвсем не е мисия невъзможна.
Следите от загоряло мляко от съдове се изчистват лесно, ако преди това сте ги накиснали с вода, в която има пресята дървена пепел. Загорялото може да бъде отстранено лесно, когато го накиснете с вода, в която сте сварили необелени картофи.
Напълно ще отстраните остатъците от загоряло по дъното на съда, ако го посипете с дебел пласт готварска сол и го оставите да престои 3-4 часа. Ако не ви се чака чак толкова дълго, можете да налеете малко вода и да кипнете сместа за кратко – с удивление ще видите как загорялото пада само.
Твърде упоритите следи от загоряло мляко може да отстраните с комбинация от сода и оцет, която е подходяща за почистване на всякакви повърхности. Тежката артилерия в почистването е смес от 2 пръста вода, малко белина и препарат за съдове, които са кипнати за няколко минути.
Коментари