Как се пържи шаран?

Как се пържи шаран?

Шараните са риби, които спадат към семейството на червеноперките, каракудите и скобарите. Те са сладководни риби, отглеждани най често в язовири. Мнозина подхождат към тях с незаслужено пренебрежение, определящи ги като риби, които живеят в тинята и имат дъх при готвене, но дори и живеещ в тинята на сладководните водоеми, шараните си остават едни от най-вкусните риби, когато са приготвени правилно.

В България традиционно се приготвя шаран за Никулден, но все пак може да си го похапваме и през всеки друг ден от годината. Има хиляди начини, по които можем да приготвим шаран и да си оближем пръстите - шаран плакия, пълнен шаран с орехи, никулденски шаран са малка част от вкусотиите приготвени с тази риба, но може би най- вкусен си остава пърженият шаран.

Сега ще ви споделим рецепта за най-вкусния пържен шаран, който можете да опитате. Издаде ни я стар рибар-шаранджия, който знае не само как не само да лови шаран, но и да приготвя най-вкусният пържен шаран.

Първо рибата се почиства от люспите и от вътрешностите. След това се нарязва на парчета с големина 4 х 4 см.

Тези парчета се слагат в тенджера и се заливат с ледена вода и обилно количество сол. Така шаранът кисне поне 2 часа. След това всяко парче леко се подсушава и се овалва в смес от 2 с.л. обикновено брашно и 5с.л.царевично брашно.

Така овалян шаранът задължително се пържи в силно загрята свинска мас. Най-вкусният шаран се пържи в свинска мас, а не в олио за най-добри резултати.

След като парчетата придобият златист цвят се извеждат от мазнината и се поръсват с черен пипер. Накрая шаранът се полива с лимонов сок и се сервира още топъл. Гарнитурата оставяме на вас да изберете.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати