Това е въпрос, на който едва ли може да се даде еднозначен отговор. При печенето на гювеч е важно да се слага студен гювеч в студена фурна или ако е гореща фурната или пещ, гювечът да бъде загрят предварително, за да се получи топъл гювеч-топла фурна, иначе рискувате гювечът да се спука.
Както и с другите видове съдове за готвене, така и при гювеча от най-голямо значение за това на каква температура да готвите, е какво готвите.
Ако са различни видове месо, те се пекат и са готови за различно време и при различни температури, но в повечето случай се пекат на около 150-170 градуса за повече време, за да станат крехки и сочни.
При зеленчуците времето за готвене също варира, но е доста по кратко от това, което е необходимо за месото.
Най-често гювеч се пече на около 170-200 градуса, като температурата може да е по-висока в началото и в края на готвенето.
Целта на високата температура в началото на готвенето е по-бързо да започне завирането или задушаването на продуктите, а целта на по-високите градуси в края на печенето е да се получи хрупкава коричка.
Коментари