Как се прави запръжка за грах?

Как се прави запръжка за грах?

Българинът обича на трапезата да присъстват боб, леща, грах. Не само, защото варивата са полезни за човешкия организъм, те са и много вкусни. Освен това не се налага и да се бъркаме на дълбоко в джоба за да осигурим присъствието им на масата.

За разлика от боба, граха не се налага да се кисне, освен ако е сух, да се възварява и изхвърля първата вода. В повечето домакинства за готвене ползват консервиран или замразен грах.

Грахът яхния е може би най-популярната рецепта с грах. Яхнията може да е постна, но още по-вкусна става с месо - телешко, свинско или пилешко месо, затова казваме, че пиле яхния с грах си е истинска гласика. Българинът обича вариантите на гозби със грах.

Всяка домакиня си има свои начини на готвене на грах яхния.

По-възрастните държат на запръжките, защото яхния свинско с грах е далеч по-вкусна със запръжка, въпреки че не е много здравословна.

Как обаче се прави запръжка на грах. Някои най-напред запържват в сгорещено олио една-две лъжици брашно, добавят червен пипер и наливат топла вода. Като клокне, тогава прибавят лук, морков, домат, грах и подправки.

Други първо запържват зеленчуците - лук и моркови, след което добавят брашно и червен пипер. След това при непрекъснато бъркане добавят гореща вода или бульон за да няма бучици След като, заври тогава прибавят граха, сварено месо(по избор) и подправки.

В днешно време, по-младото поколение домакини не практикуват готвене със запръжки. Доказано е колко вредят на стомаха.

Те от своя страна вместо да правят класическа запръжка за грах, разбиват сурово или препечено бяло брашно със студена вода и по този начин сгъстяват гозбата 10-15 минути преди готовност.

Има и такива, които не консумират бяло брашно и вместо него сгъстяват ястието със нахутено брашно разбито със студена вода. Този вариант е приложим в диетична кухня.

Грахът по какъвто и начин да е приготвен неизменно присъства в нашата българска кухня.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати