Как се прави запръжка за грах?

Как се прави запръжка за грах?
Снимка: gotvach.bg

Българинът обича на трапезата да присъстват боб, леща, грах. Не само, защото варивата са полезни за човешкия организъм, те са и много вкусни. Освен това не се налага и да се бъркаме на дълбоко в джоба за да осигурим присъствието им на масата.

За разлика от боба, граха не се налага да се кисне, освен ако е сух, да се възварява и изхвърля първата вода. В повечето домакинства за готвене ползват консервиран или замразен грах.

Грахът яхния е може би най-популярната рецепта с грах. Яхнията може да е постна, но още по-вкусна става с месо - телешко, свинско или пилешко месо, затова казваме, че пиле яхния с грах си е истинска гласика. Българинът обича вариантите на гозби със грах.

Всяка домакиня си има свои начини на готвене на грах яхния.

По-възрастните държат на запръжките, защото яхния свинско с грах е далеч по-вкусна със запръжка, въпреки че не е много здравословна.

Как обаче се прави запръжка на грах. Някои най-напред запържват в сгорещено олио една-две лъжици брашно, добавят червен пипер и наливат топла вода. Като клокне, тогава прибавят лук, морков, домат, грах и подправки.

Други първо запържват зеленчуците - лук и моркови, след което добавят брашно и червен пипер. След това при непрекъснато бъркане добавят гореща вода или бульон за да няма бучици След като, заври тогава прибавят граха, сварено месо(по избор) и подправки.

В днешно време, по-младото поколение домакини не практикуват готвене със запръжки. Доказано е колко вредят на стомаха.

Те от своя страна вместо да правят класическа запръжка за грах, разбиват сурово или препечено бяло брашно със студена вода и по този начин сгъстяват гозбата 10-15 минути преди готовност.

Има и такива, които не консумират бяло брашно и вместо него сгъстяват ястието със нахутено брашно разбито със студена вода. Този вариант е приложим в диетична кухня.

Грахът по какъвто и начин да е приготвен неизменно присъства в нашата българска кухня.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати