Каква е разликата между прошуто и хамон?

Каква е разликата между прошуто и хамон?

Прошуто и хамон - имената на тези специалитети редовно са бъркани в магазините и заведенията, но между тях има разлика. И с двете имена се обозначават пушени шунки. На практика първата значима разлика между прошуто и хамон е свързана с географския произход на шунката.

С други думи, голямата разлика е, че хамон или Jamon Serrano е от Испания, а прошуто или Prosciutto di Parma или Parma Ham е от Италия. Накратко, разликата между хамон и прошуто е просто разликата между испанската сушена шунка и италианската сушена шунка.

Нека да започнем с прошуто.

Прошуто е италианската дума за шунка. Това е италианска сушена шунка отсвински бут, която обикновено е тънко нарязана и този вид се нарича прошуто крудо на италиански или просто crudo.

Прошуто се прави от специална порода свине, които се хранят с нещо специално,а именно остатъците от производството на пармезан. За производството на крошуто се използва месото от задните бутове. Те се натриват хубаво със сол и се оставят да зреят в продължение на най-малко 10 месеца. По време на процеса на втвърдяване италианската шунка губи повече от една четвърт от теглото си.Това се дължи на загубата на влага, която претърпява от солта. В резултат на това вкусът е по-концентриран.

Съществуват два основни вида шунка хамон или Jamón. Jamón Iberico, който се счита за най-доброто от шунките. Отличава се с тъмно месо с много малко количество на мазнини. Цената му е доста солена, защото се прави само от бутове на черни иберийски прасета, хранени с жълъди и процесът на зреене отнема не по-малко от 36 месеца. По-евтин вариант на хамона е Jamón Serrano, който се прави от бутове на прасета от порода ландрес, и се суши около 18-24 месеца.

В заключение, хамон идва от Испания, а прошуто - от Италия. Хамон се произвежда от конкретна порода свине, които имат специфична диета и обикновено се суши за по-дълго време, което води до по-малко влажен, но все пак супер ароматен вкус.

Прошутото се произввежда от по-широк кръг от прасета - или дори от нерези, които имат широка, по-малко ограничаваща диета. Прошуто има гладък и леко солен вкус.

Шунката Прошуто е като повечето други шунки в света.

От друга страна хамон или Jamón Ibérico е просто най-доброто, което можете да опитате някога. Изработен е от специална раса от свине, подхранвана с жълъди в дивата природа. Вкусът и текстурата са напълно различни, цената също.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати