Gotvach.bg»Съвети»Как се прави винен сос и за какво се използва?

Как се прави винен сос и за какво се използва?

Как се прави винен сос и за какво се използва?

Винен сос е кулинарен сос, приготвен с вино, като основна съставка, нагрявана и смесена със масло, билки, подправки, лук, чесън и други съставки. Могат да се използват няколко вида вина, включително червено вино и бяло вино.

Съществуват няколко вида винени сосове и се използват в много ястия, включително тези, приготвени с морски дарове, домашни птици и говеждо месо. Винените сосове са свързват с френската кухня.

Винен сос може да се използва в ястия от морски дарове, както и тези, приготвени чрез използване на риба тон и сьомга. Сосът от бяло вино е описан като класически сос за риба. Използва се за ястия от домашни птици, като пиле, пъдпъдъци и други.

Швейцарската пържола понякога се приготвя със сос от вино. С него могат да се приготвят и ястия със свинско месо, като например тези, приготвени от телешко филе или свинска филе. Може да се използва за ястия със заешко месо и с някои дивечови ястия.

Виненият сос понякога се използва като марината за приготвяне на морски дарове, като херинга въввинен сос, която се приготвя, като се пуска изсушената херинга да се накисва в оцет и винен сос.

Това може да се извърши с риба и сос в буркани. Виненият сос за тази цел се приготвя чрез кипване на оцет, вино, лук, захар и подправки, като например дафинов лист, канела, карамфил, бахар, джинджифил, индийско орехче и пипер, след което почива, за да се даде време на съставките да отпуснат ароматите си. След това сосът се използва за маринатата на херингата.

Това е един класическа рецепта за винен сос, който е подходящ ако приготвяте говеждо месо или пилешко месо, за предпочитане домашно.

Трябват ви 250 г арпаджик, 4 супени лъжици зехтин, 1 скилидка чесън леко смачкана, розмарин, 5 супени лъжици балсамов оцет, 400 мл червено вино и масло.

Сотираме дребния лук в средна тенджера с маслото на висока температура за около 3 минути, докато леко се карамелизира, като се разбърква често. Подправете със щипка черен пипер и добавете чесъна и розмарината.

Продължете готвенето за още 3 минути, като често бъркате, за да предотвратите изгарянето на лукчетата. Изсипете балсамовия оцет и гответе, докато се изпари, след това изсипете виното и гответе, докато намалее с две трети. Ако решите, може да го прецедите през сито.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен