Lungo (от италиански – дълго) е кафе, приготвено с помощта наеспресо машина, наричано още в България дълго кафе. Времето за приготвяне на дълго кафе зависи от няколко елемента, а именно:
- Вида на кафеените зърна - обикновено смес от Арабика и Робуста
- Тяхното смилане
- Натискът на машината
Оптимално за получаване на кафе 130-150 мл е необходима машина с 9-12 бара.
Дългото кафе не трябва да се бърка с американско кафе, което означава еспресо с добавена гореща вода. При дългото кафе водата изцяло преминава през кафето, а не е добавена след приготвянето му.
Традиционно дългото кафе е по-късо от американското кафе.
Дългото кафе е по-малко силно, но по-горчиво от нормалното кафе, защото допълнителната гореща вода, преминаваща през смляното кафе, извлича компоненти, които обикновено остават неразтворени.
Колкото повече вода преминава през кафето, толкова по-горчиви и воднисти са вкусовете, защото процесът на извличане отнема повече време и издърпва повече горчивина от смляното кафе.
Ристрето или късо кафе, нормално или лунго - дълго кафе са относителни термини без точни измервания.
Независимо от това са приети следните относителни мерки: дълго кафе – 90-120 мл., нормално кафе – 60 мл., късо кафе – 30 мл.
Коментари