Защо тестото НЕ втасва?

Защо тестото не втасва? Този въпрос си задават не само начинаещи домакините без опит в кухнята, но и опитни кулинари, които не веднъж или два пъти са правили пухкава питка с кисело мляко и търсят причината къде са сбъркали.

Понякога може да нямате грешка във замесването, но въпреки това тестото да не втаса. Това може да се дължи на факта, че някой от продуктите, които сте използвали не е качествен или не е в срок на годност.

Много е важно да гледате срока на годност на маята и кога е произведена. От нея най-много зависи втасването на вашето тесто.

Друга важна съставка, без която тестото не втасва, е захарта. Но за съжаление има захар, която не слади и трудно може да ви втаса тестото с нея.

Не правете грешката да сложите сол в топлото мляко или студена вода, където трябва да се активира маята. При активирането на маята трябва да присъстват само около 100 мл топло мляко или вода, захар 1 или 2 с.л и брашно около 2 с.л. плюс натрошената прясна мая или ако използвате суха мая, но сол никога.

Солта прибавяйте при пресятото брашно.

Брашното също трябва да е качествено и да не е влажно, винаги го минавайте през сито поне веднъж.

Когато спазите всичко и замесите тестото, го намажете със олио и покрийте със стреч фолио или кърпа и оставете на топло да втаса.

Ако нямате топло помещение загрейте вода в тенджера и поставете купата отгоре, този метод е много добър за втасване, но наблюдавайте или пипнете дъното на купата да не е много гореща. При тези обстоятелства няма начин да не ви втаса тестото.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!