Мангото се предлага в над 100 разновидности и се ползва от хора в много части на света.
От всички тропически плодове мангото е едно от най-вкусните и ароматни, намира широко приложение и в кулинарията.
Обаче няма нищо по-разочароващо за някой, който не е опитвал манго, от това да попадне на неузряло манго, което не е готово за ядене. Но, за късмет на вас, има начин да се предотврати това.
Ето няколко начина как да разберетедали мангото е узряло или не.
Най-лесно може да установите дали мангото е готово за ядене чрез допир. Когато говорим за текстура, узрялото манго трябва да се почувства на допир малко меко. Винаги можете да си купите манго, което е по-твърдо и да го оставите в кухнята, докато достигне тази леко мека текстура, нещо като праскова - мангото зрее при стайна температура,затова не го слагайте в хладилника.
Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло.
Ако все още не сте сигурни дали мангото е готово за ядене, като гледате само текстурата на плода, можете да се фокусирате върху неговия аромат. Зрялото манго винаги мирише на някакъв плодов аромат, обикновено комбинация от ароматите на ананас и пъпеш близо до мястото на стъблото.
Много хора вярват, че цвета на манго може да ви помогне да разберете дали е узряло или не, но това е грешка.
Светло червеното оцветяване на някои плодове манго не е индикатор за зрялост. Мангото може да бъде зелено, жълто или дори лек нюанс на розово. Техните цветове ще ви разкажат повече за вида манго, отколкото дали мангото е узряло или не. Освен това е важно да знаете, че зрялото манго винаги ще бъде закръглено, нещо като футболна топка.
Коментари