Как се консервира ябълков сок?

Как се консервира ябълков сок?
Снимка: gotvach.bg

След като сте направили ябълките на ябълков сок, но в по-големи количества, от тези които може да изпиете, часовникът започва да тиктака и имате 2 или 3 дни, преди ябълковият сок са започне да ферментира, дори ако се съхранява в хладилника.

Но има няколко лесни начина да консервирате ябълковия сок, така че да може да му се наслаждавате по-дълго време.

Сокът може да бъде замразен в продължение на месеци без значителна загуба на вкус. Замразяването на сока е опция, но капацитетът на фризера може да е малък, а и за да пиете сок, всеки път трябва да чакате да се размрази.

Пастьоризирането е чудесен начин да запазите сока си, защото пастьоризираният сок може да се съхранява до 2 години.

Пастьоризацията е процес, който просто включва внимателно нагряване на сока до 75 градуса по Целзий и задържането му при тази температура в продължение на минимум 20 минути.

Целта е да се спре сокът да ферментира и същевременно високата температура да унищожи всички организми, които могат да доведат до разваляне на сока. Процесът, ако се прави правилно, не се отразява на вкуса на вашия сок - този свеж аромат на ябълка все още ще бъде там. За целта обаче трябва да използвате пастьоризатор.

Много лесно може да консервирате ябълков сок в буркани. Ето и лесна рецепта за приготвянето му. Необходими са ябълки – 10 кг, вода - 8 ч.ч. и чисти буркани.

Ябълките се почистват, измиват, обелват и се отстраняват семките. Нарязват на се на кубчета. Заедно с водата се слагат в голям съд на котлона. Оставете да кипне. Намалете температурата и варете, докато ябълките потъмнеят.

Когато са готови, се прецеждат през 2 слоя тензух. Оставят се да се охладят за 2-3 часа.

Бурканчетата се слагат в тенджера и се затоплят с вода. Напълват се с затопления сок на 88 градуса.

Пълни се в бурканчетата, избърсват се ръбовете и се заваряват за 10 минути. Охлаждат се за 24 часа. Проверяват се дали са запечатани, като се натиска капачката по средата. Тя не трябва да се огъва нагоре и надолу.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати