Как да съхраняваме мента?

Как да съхраняваме мента?
Снимка: gotvach.bg

Увийте листата на ментата внимателно в навлажнена хартиена кърпа. Поставете ментата в найлонов плик, който не се запечатва докрай, за да може въздухът да циркулира. Не увивайте ментата плътно, уловената влага ще доведе до плесенясване на билките.

Сушене на мента

Измийте леко в студена течаща вода. Изцедете добре върху абсорбиращи кърпи или закачете растенията с „главата надолу“, докато водата се оттече.

Естествено сушене на въздух

Да се сушат на тъмно място, като се оставят да висят. Могат да се сложат в хартиени торби, преди да се увисят, за да се предпазят от замърсявания. Листата са готови, когато са сухи и ронливи, за около 1-2 седмици.

Изсушаване във фурната

Използвайте ниска топлина (по-малко от 180 градуса). Разстилете листата върху хартия за печене и ги сложете във фурната за 2 до 4 часа. Листата са готови, когато са сухи и ронливи.

Микровълново сушене

Поставете листата върху хартиена кърпа в микровълновата печка за 1 до 3 минути, като се обръщат на всеки 30 секунди. Когато напълно изсъхне, листата могат да бъдат смачкани (кухненски робот) или да ги съхранявайте в херметически затворени контейнери (например буркани). Проверявайте ежедневно за влага - ако видите, повторете процеса на сушене. Билките ще се развалят (мухлясват) бързо, ако са изложени на влага. Съхранявайте ментата на хладно и сухо място, далеч от светлина.

Замразяване на мента

От стъблата се отделят само здравите листа. Измиват се и се посушават леко между 2 салфетки (кухненска хартия).

Нарежете листата от мента и ги поставете във всяко отделение от форма за лед, пълнейки до половината. Завършва се с вода и се замразява. След като кубовете са замръзнали, отстранете и съхранявайте в херметически затворена торба във фризера до 3 месеца. Не забравяйте да поставите етикет и дата.

Използване на замразена мента: кубчета могат да се използват в сосове, чайове и супи. За да използвате само листата на местата, извадете кубчето и го оставете да се размрази самостоятелно и прецедете водата. Може да се ползват само листата – изглеждат като прясно откъсната мента.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати