Как да съхраняваме пъпеши?

Как да съхраняваме пъпеши?

Как да съхраняваме пъпеши?

Пъпешът е топло и светлолюбиво влачещо се и пълзящо растение. Земеделска култура е известна на човечеството още от времето на вавилонците. В наши дни съществуват над 500 вида пъпеши. Плодовете на различните видове пъпеши се характеризират с различна големина, като тя може да варират от 0,500кг до 12 кг.

Също така, в зависимост от вида, самият плод може да е в различен цвят, като най-популярният е жълтият цвят, но пъпешът може да бъде и зелен, бежов или дори златист.

Месестата вътрешна част, която се консумира след отстраняването на външния корест слой и вътрешният - семчест, е със сочнотопяща се консистенция и средна твърдост.

Именно съхранението на тази толкова вкусна и сочна вътрешност изисква внимание към съхранението на пъпешите, за да се запазят вкусовите качества на плода.

Най-добрият метод за съхранение на пъпеш независимо дали е частично разрязан и все още част от него е с кората си или изцяло почистен, нарязан и оставен за съхранение в съд е да бъде покрит с найлонов плик или със стреч фолио и оставен в хладилник.

По този начин се предотвратява изсъхването или потъмняването на плода, което са двете причини за бързото му разваляне и гниене.

Ако целостта на пъпеша не е нарушена, той може да се съхранява до 5 дни в хладилник. Но ако сте го нарязали на парчета, времето за съхранение е около 2-3 дни. След този срок пъпешите губят голяма част от вкусовите си качества.

Студеният и сладък пъпеш е много добър начин за приятно справяне с летните горещини.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати