Gotvach.bg»Съвети»Вредно ли е недопеченото месо?

Вредно ли е недопеченото месо?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Вредно ли е недопеченото месо?

Недопеченото месо е вредно, защото съдържа голям брой живи бактерии, които са устойчиви на кратка термична обработка. Тези бактерии нормално присъстват в суровото месо и са необходими за запазване на структурата и качеството му. Сред тях има и патогенни микроорганизми.

Когато става въпрос за приготвяне на храна от сурово месо, тя трябва да подлежи на достатъчно продължителна термична обработка, за да бъде безопасна за хранене.

Попадането на подобни микроорганизми в стомашно-чревния тракт може да доведе до нежелани последствия, като временен дисбаланс от рода на диария, повръщане, дехидратация, припадъци и др.

Освен това в месото попада и бързо се размножава бактерията Listerya momocytogenes или листерия, която е студоустойчива и има широк толеранс спрямо топлината. По тази причина, дори месото да бъде съхранявано в хладилни условия, тя продължава да е в него.

Бактерията на листерията е устойчива спрямо действието на химични и физични въздействия и може да се задържи в продукта повече от седмица.

Най-голям риск съществува за бременните жени, защото тя може да премине от майката към плода и да доведе до крайно нежелани последствия. Източник на инфекцията са болните животни, като заразяването става по време на обработка на животински продукти и консумация на заразено месо.

Недобре изпеченото месо е вкусно, но рискът за здравето е сериозен. Затова препоръчваме любителите на алангле приготвяните меса да бъдат изключително предпазливи за произхода на месото и термичната обработка, която е претърпяло преди да бъде поднесено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен