gotvach.bg»Съвети»Киселото зеле за колко време става?

Киселото зеле за колко време става?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Иноватор
3550484
Киселото зеле за колко време става?

Киселото зеле е вкусен и много полезен продукт. От древни времена киселото зеле е приготвяно по нашите земи, като всяка домакиня в миналото е владеела техниката на добре приготвения продукт.

И днес киселото зеле е ценено и обичано в българската кухня. Приготвено в домашни условия то носи много ползи и радост. Киселото зеле и зелевият сок съдържат естествени ферментационни продукти, които имат мощно антиоксидантно и имуностимулиращо действие. Освен това зелевата чорба е много освежаваща и полезна напитка.

Киселото зеле традиционно се приготвя в месеците ноември - октомври от добре узрели зелки. За да се получи готов продукт, той трябва да премине процес на ферментация. За целта саламурата се приготвя от вода и сол, като на литър вода се добавя 40 грама морска сол.

Практичната домакиня може да прибави и червено цвекло за да придаде приятен розов цвят на зелевата саламура и да донесе допълнителни здравни ползи на готовия продукт.

Процесът на ферментация започва няколко дни след заливане на зелките със саламура. Началото на ферментацията се познава по лекото помътняване на саламурата. Когато същинският процес започне, той трае между две и три седмици.

Най-добре е да се изчака 21 дни, за да бъдете сигурни, че всички ферментационни процеси са затихнали и киселото зеленце е готово за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати