Как се накисва боб?

Как се накисва боб?

Бобът е една от храните традиционно присъстваща на нашата трапеза. И това е така, защото е лесно за приготвяне,вкусно и засищащо ястие. Именно съдържанието на белтъчини или протеини в бобовите зърна ги прави така пълноценна и засищаща храна.

Бобчетата обаче са обвити изцяло от почти несмилаема люспа. Тази целулозна люспа е основната причина за подуването и газовете в стомаха и червата. За да се избегне този неприятен момент, е необходима само една стъпка – накисване на боба за една нощ.

При накисването твърдата люспа набъбва и бобът се вари по-лесно. Той трябва да се залее с топла вода, която не само да го покрие плътно, но и да има поне два пръста над него. Оставя се така за минимум дванайсет часа или една нощ.

След това водата от накисването се изхвърля. Налива се отново вода и след завиране отново се сменя.

Друга тайна за вкусно сготвен боб е продължителното варене на слаб огън. Не трябва да се готви на силен огън, защото белтъчините в бобовите зърна се пресичат и той се втвърдява.

Друга прилагана хитрост е прибавянето на сода бикарбонат във водата, в която киснат бобовите зърна.

И накрая след накисването, за да е пълен успехът при приготвянето на тази вкусотия, е правилният подбор на подправки, който за различните региони е различен, но една единствена е, която в абсолютното негово допълнение-джоджен.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати