Може ли да се направи крем карамел в микровълнова?

Може ли да се направи крем карамел в микровълнова?
Снимка: gotvach.bg

Микровълновата фурна отдавна е навлязла в нашето ежедневие и намира все по-голямо приложение. С нея се пести не само време, но и разход на електрическа енергия. Принципът на действие на микровълновата фурна позволява витамините и минералите в използваните продукти да се запазят почти напълно. Могат да се приготвят и различни десерти, като се пести време от тяхното изпичане.

Един от тях е крем карамел. Той се започва с приготвянето на карамела. В чашка на котлона се слагат 2 с.л. захар с 1 с.л. вода. Загрява се, докато се разтвори захарта и цветът се промени до златисто. След като това се получи, чашката се маха от котлона и се добавя още 1 с.л. вода. Разбърква се добре. Може да остане малко воден карамелът, но това не е проблем. Разсипва се в купичките, в които ще се пече в микровълновата.

В купа се смесват 3 яйца, 5 с.л. пудра захар, ванилия и 300 мл мляко. Разбиват се добре. Сместа се изсипва в купичките при карамела. Може да ви се стори, че се смесват двете течности. Не се притеснявайте – карамелът ще се утаи по време на готвенето.

Гответе го за 5 до 7 минути на висока мощност. Той може да изглежда рядък, когато го извадите от микровълновата печка, но ще се стегне, когато се охлади.

Времето за печене зависи от мощността на микровълновата и от големината на формите, в които е разпределена сместа. След 5 минута е добре да го наблюдавате. След като го извадите, го оставете настрана за 5-10 минути.

После охладете в хладилник за 1-2 часа.

Ако не харесвате карамел, може да го приготвите и без него. Ще се получи обикновен яйчен крем.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати