Морковите са един от зеленчуците, които можете да замразявате спокойно. Това е една от заготовките, която винаги имам във фризера.
Преди това, разбира се, трябва да ги почистите и нарежете в желаната форма.
Аз лично замразявам е три различни форми:
- нарязани на малки кубчета, които са подходящи за всякакви супи, яхнии и манджи;
- нарязани на кръгчета за задушаване с масло и подправки. Това е една от най-бързите гарнитури, които може да приготвите. Слагате още замразените моркови в тенджера с 1 кубче масло, сол, черен пипер, сушен босилек и 1 скилидка чесън, слагате капака и честичко разбърквате, за да се задушат всички морковчета равномерно. Когато водата изври и морковите останат на мазнина, са готови. Ако имате с какво да ги нарежете на вълнички, става още по-красиво.
- на пръчици за запичане със зехтин и подправки. Много приятен и лек вариант за междинно похапване. Разбърквам морковчетата с 1-2 супени лъжици зехтин и сол, черен пипер, куркума или сушен босилек и пека в средно силна фурна с вентилатор до зачервяване. По този начин морковите остават сравнително сухи, не се разпадат в ръката ви.
Замразявайте смело!
Коментари