Първо измийте костура добре, защото когато постои малко пуска лигава слуз. След това му отрежете главата, но внимавайте, като го хващате, защото горната перка е снабдена с остри шипове.
За да избегнете убождане, като хващате костура го хванете за главата и придвижете ръката назад, сякаш го галите, така перката се прибира и няма опасност да се нараните.
След като главата е махната, изрежете перката на гърба. После хванете отстрани кожата и бавно и внимателно я издърпайте от главата към опашката, запазете я за по-късно.
Когато махнете кожата, в повечето случаи и вътрешностите излизат с нея. Изрежете вътрешностите от кожата. Накрая измийте кожата и рибата добре отвътре и отвън. Накрая остава да й се насладите.
Съвет: Опитайте кожата пържена, става чудесна. След като сте я почистили и измили я подсушете. Панирайте в царевично брашно (ако нямате става и с обикновено, но то прегаря много бързо. А и честно казано с царевично е много по-вкусна) . За най-добър резултат препържете я повечко, така става много хрупкава и вкусна.
Коментари