Хрянът е род многогодишно растение от семейство Кръстоцветни. Растението вероятно произлиза от югоизточна Европа и западна Азия, но в наши дни се отглежда по целия свят.
Коренът му се използва като зеленчук или смлян като подправка и е бил използван за горчива подправка в ястията за Пасха в някои еврейски общности. Хрянът обаче е и много полезен, лечебните му свойства са известни от векове. Едно от тях е свалянето на кръвното, ето как.
Нужни са ви само 250 г хрян и вода. Измийте добре хряна и го обелете. Настържете на едрото ренде и залейте с 2 л. студена вода. Кипнете го на котлона и е готово. Пие се по 100 мл на ден, след изчерпването може да повторите пак, но е добре да си починете поне седмица преди да започнете отново да пиете сместа.
Друга рецепта е да залеете хрян с водка за 24 часа. В съд с дървена лъжица се смесват по 1 чаена чаша сок от моркови, ряпа, червено цвекло, мед, водката и хряна, които също трябва да бъдат 1 чаена чаша, също и сокът от 1 лимон.
Приема се 3 пъти на ден по 1 супена лъжица преди ядене в продължение на 2 месеца. Сместа трябва да е добре затворена и да стои на хладно, най-добре в хладилник.
Коментари