Тъй като българите обичаме да пийваме ракийка със салата, поради което често оставяме на заден план виното.
Защо тогава не създадем от него ароматен оцет, с който да обогатим аромата на салатата или да си приготвим вкусни туршии за зимата?
Домашният винен оцет се прави лесно и бързо. За приготвянето му са нужни няколко суровини, но най-важните, които трябва да се набавят, са няколко литра вино и няколко литра преварена вода, според количеството, което искаме да получим.
Препоръчва се домашното вино да е такова, което вече е започнало да накиселява.
Това вино се сипва в дълбок съд, добавя се вода. Сипва се захар и се добавя винена киселина/винен камък. Разбърква се. Захлупва се и се оставя така за близо 7 седмици.
След това се прецежда през марля и се сипва в подходящи бутилки. Най-подходящи са стъклените бутилки и се препоръчва избягването на употребата на пластмасови такива.
Готовият винен оцет може да използвате при направата на зимнина и салати.
А ако искате да направите купешкия оцет по-ароматен, добавете в него червено или бяло вино и пуснете стръкче розмарин и се наслаждавайте на уникалния му аромат.
Коментари