Изварата е много добър източник на белтъчини, а в нея се съдържат незаменими аминокиселини. Този продукт е подходящ за хора с наднормено тегло, защото не съдържа почти никакви мазнини и заменя сиренето и кашкавала, които са не само много солени, но и мазни.
За сметка на това изварата е бедна на мазнини и има висока усвояемост. Сиренето и кашкавалът са не само солени и с много мазнини, но имат и много малко витамини.
Изварата в дадена рецепта може да се замени с прясно безсолно сирене или със сирене Рикота. Това сирене се прави по същия начин както и изварата.
С нея може да приготвите вкусни сладки и солени изкушения.
Изварата e два вида - класическа, наречена суроватъчна и 2 вид е сирището, получено от пресичане на белтъците с добавка на сметана или сухо мляко и сирищна мая.
Лесно се приготвя и домашна извара. Загрява се 1 л домашно прясно мляко и се добавя 150 мл пресен лимонов сок, да се пресече. Прецежда се през марля, като се охлади, и имаме кашкавалена извара.
Трайността на извара без сол е 72 часа. Хапвайте с мярка и не съчетавайте извара с въглехидрати като хляб, ориз, картофи.
Добра комбинация е със зеленчуци.
Коментари