Колко време се пекат меденки?

Колко време се пекат меденки?
Снимка: gotvach.bg

Всяка година по Коледа, а и не само по това време, ухае на мед и канела. Меденките са вкусни, ароматни и се приготвят лесно и бързо. Всяка домакиня си има рецепта. В нета може да се намерят много рецепти за меденки, но задължително във всяка присъства мед и канела.

Ето класическата рецепта за приготвяне на меденки:

2 яйца, 2 к.ч. олио, 2 к.ч. захар, 3-4 с.л. мед течен, канела 1 с.л. или цял пакет, 1 ч.л. сода за хляб и брашно за меко тесто. Може да се прибавят и подправки като джинджифил на прах или няколко пъпки стрит карамфил.

След като се замеси средно меко /не твърдо/ тесто, от него се оформят малки топчета с големина на орехи. Отгоре се набожда орехова ядка или бадем. Може да се добави и ванилия за повече аромат.

Сладките се нареждат на разстояние в тава върху хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна 180 градуса около 12-15 минути.

Тестото може да се разточи на тънка 5-6 мм кора и с формички да се изрежат меденки. Тогава времето за печене на меденките е по-малко. Важно е да не се припичат, защото като изстинат, стават твърди.

Когато видите, че са леко променени на цвят и при допир са меки, това значи, че са готови, и се изваждат от фурната. Колкото по малки са формите или топките за меденките, толкова времето във фурната е по-малко.

Ако спазвате това правило, ще се радвате на вкусни меденки. Охладени може да се декорират с разтопен шоколад или да се рисуват с белтъчна глазура.

Понякога се слепват две по две с мармалад или сладко.

Както и да ги приготвите, винаги са вкусни.

Успех и да ви е сладко!

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати