Как се сушат люти чушки?

Как се сушат люти чушки?

Не можем да си представим шкембе чорба, която не е поръсена с едро стрити сушени люти чушки. Лютите чушки са класика за ценители, които имат здрав стомах и не се притесняват от по-пикантни ястия. Ето защо е добре да знаете, как да си изсушите люти чушки за зимата.

Важно е да подчертаем, че да сушене са подходящи само добре узрели, червени люти чушки. Те трябва да са напълно здрави, без никакви загнили или омекнали участъци, без петна и наранявания на кожата.

Лютите чушки могат да бъдат изсушени цели или нарязани. Когато сушим цели люти чушки, пробождаме с игла дръжката на всяка една от тях и ги нанизваме, след което ги окачваме на сенчесто и проветриво място. Между отделните чушки трябва да има достъп на въздух. Ако ги сушим навън, трябва вечер да ги прибираме, за да се не овлажняват нощем.

Домакините, които не разполагат с подходящо място за сушенето им, могат са изсушат люти чушки с помощта на готварската печка.

Чушлетата се почистват от дръжката и семките, след което се нарязват на парчета или на ленти и се попарват във вряла вода за десетина минути. Отцеждат се добре и се сушат на отворена врата в загрята на около 60 градуса фурна.

С изсушените люти чушки може да приготвите изключително ароматна и пикантна салата с праз и люти чушки. Сушените чушки се запичат за кратко във фурната, след което се смесват със ситно нарязан праз, предварително намачкат със сол, както и с малко пресован чесън. Добавя се олио и оцет на вкус.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати