Колко време се вари лещата?

Колко време се вари лещата?

Диетолози смятат, че зърнените култури носят на организма всички хранителни вещества, от които се нуждаем, защото са богати на витамини, минерали и най-вече на растителен протеин. За да извлечем повече полезни вещества от варивата, трябва да знаем как правилно да приготвим леща.

Правилното варене на леща може да гарантира запазването на полезните ѝ свойства. Първо се измива под течаща вода, за да се отмият люспи и повредени зрънца. После може да се залее с вода и кисне за 2-3 часа. Така лещата ще набъбне, което ще доведе до по-бързото и сготвяне.

При варенето на лещата някои добавят сол и лимонтузу. Ако лещата увира трудно, добавете 1-2 щипки сода бикарбонат в тенджерата, която помага за по-бързото и лесно сваряване на леща, както и на боб.

Сварената леща се отцежда от течността и се залива с топла вода.

Времето за варене на видовете леща е различно, защото зависи от вида леща:

- Червената леща се готви за 10-15 минути;

- Кафявата леща се приготвя за 25 -30 минути;

- Зеленият вид леща се сварява за 40 минути;

- Оранжевата леща се приготвя за 20 минути на котлона.

Червената леща е по-малко нашумяла от зеления вид. Тя е източник на микроелементи и е подходяща за малки и големи. Добър избор е за хора, които са на диета и искат да се хранят здравословно, но нямат много време за приготвяне на други ястия.

Времето за сваряване на зелената леща е близко до това на червената с много малка разлика. Червената леща е по-добре да се изсипе във вряща вода. Поставете тенджера на котлона със вода или бульон около 2 ч.ч. Сипва се 1 ч.ч. измита леща и се разбърква.

Когато заври, се намалява котлонът, затваряме с капак и оставяме да се готви. Пет минути преди готовност се сваля от огъня и добавяме сол на вкус. Може да прибавите и зехтин 2-3 с.л. - така зрънцата ще са по-нежни на вкус, както и зеленчуци като морков, лук, чушка и др.

Не забравяйте и зелените подправки като целина, розмарин, дафинов лист, магданоз.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати