Лещата е традиционно българско ястие, което е същевременно вкусно и полезно. Освен това, тази гозба се приготвя изключително бързо и лесно, което я прави широко разпространена във всяко домакинство. Макар да не изисква огромни усилия за приготвяне, лещата крие своите тънкости.
Известно е, че преди същинското готвене, лещата трябва да бъде добре изплакната и след това накисната във вода в продължение на 2-3 часа. Следващата стъпка е сваряването на лещата, при който процес основната цел е нейното увиране.
В някои случаи обаче увирането на лещата настъпва по-трудно или пък изобщо не настъпва. Ето какви могат да бъдат причините за това и как да се справите със ситуацията:
Трудното увиране на лещата често е причинено от недостатъчното й накисване. Затова понякога е препоръчително да я оставите във вода в продължение на цялата нощ, за да я сварите по-лесно на другия ден. Ако пропускате изцяло тази стъпка, то това ще затрудни увирането й.
Видът на лещата също е от значение. Някои марки не предоставят задоволително качество, което се отразява и на бързината за сваряване. Зелената леща увира доста по-бавно – за около 40-60 минути. От друга страна, червената леща може да се приготви за 7-10 минути.
Съотношението между вода и леща също може да изиграе своята роля в процеса на увиране. Затова е добре да следвате съотношението между 100 г леща на 0. 5 л. вода.
Ако лещата ви не увира, то може да разрешите този проблем, като добавите 1-2 щипки сода бикарбонат в тенджерата. Тази съставка ще ускори процеса и ще ви спомогне за по-бързото приготвяне на гозбата.
Предлагаме ви и няколко идеи за:
- супа от леща;
- супа от червена леща;
Коментари