Има много начини да се изпече цяло пиле, без да се налага да отделяме бутчетата и крилцата отделно. Винаги е по-вкусно, когато е цяло.
Хора, предпочитащи да приготвят така нареченото Пияно пиле или пиле на бирена бутилка с малко бира в нея, следят за период от час, час и половина, защото бирата в бутилката също завира и забързва процеса на обработка на пилето, а и самата бутилка се нагрява, което забързва процеса.
Класическите рецепти, по които се пече цяло пиле, също не изискват много време за печене. Достатъчни са час и половина до два часа на около 180-200 градуса във фурната, за да получите хубаво печено пиле, без да остава сурово от вътрешната страна.
Трик при печенето на цяло пиле е, за да не изгаря и да не става сухо, да бъде поливано периодично със соса от ястието или водата, в която се пече.
Рецепта за печене на цяло пиле върху морска сол гласи, че периодично се полива с парченца масло, за да му се осигурява нужната влага и да не съхне месото.
Ако решите да го печете в пиле в плик за печене, просто добавете масло и малко вода в плика и периодично обръщайте плика и пилето в него, защото отдолу има риск да остане недопечено или по-точно не се получава онази любима коричка от всички страни.
Коментари