Как се консумира хрян?

Как се консумира хрян?

Хрянът намира много широко приложение в кулинарията. Той трябва да бъде в прясно състояние, защото сушеният хрян не притежава същия аромат и качества. Това е причината да не се подлага на термична обработка, а се слага в края на готвенето. Може да се използва в сосове, в които има мляко или кисел продукт. Хрянът е много силен, затова е невъзможно да се консумира директно.

Затова пък с него много добре се овкусяват студено печено месо, телешко варене, салати с цвекло, моркови и ябълки. Подходящ е за овкусяване на риба и рибни сосове. Хрянът има много добри консервиращи свойства, поради което се използва и за приготвяне на различни туршии и даже кисело зеле. Хрянът е отлична добавка към сос табаско, салата с риба тон, използва се като заместител на уасаби.

Освен че се използва в много рецепти, хрянът има и редица полезни свойства. Той съдържа повече витамин С от лимоните, повишава апетита, премахва бактерии, помага при високо кръвно, виене на сввят, камъни в пикочния мехур, подагра и редица други заболявания. Разбира се с употребата му не бива да се прекалява, защото в големи количества може да има негативен ефект.

Ето и няколко вкусни и лесни рецепти с хрян: Салата от цвекло, орехи и хрян, Сос за риба с хрян и Картофена салата с хрян.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати