Gotvach.bg»Съвети»Защо побеляват суджуците?

Защо побеляват суджуците?

Ivalina IvanovaIvalina Ivanova
Новак
3243
Защо побеляват суджуците?

Повечето хора вече са свикнали със сините сирена, по които има т.нар. благородна плесен или на по-прост език - пеницилин. Но не на всеки му е известно какво представлява белият слой върху суджуците и другите колбаси.

Голяма част от суровопушените колбаси специално се заразяват с благородни микроорганизми и тогава по коричката им се появява особен бял налеп. Той расте, докато колбасът зрее и до момента на пълната му готовност покрива цялата му повърхност.

Смята се, че плесенните гъбички отделят особени естествени антибиотици, които не позволяват на деликатеса да гние.

В домашни условия също се развива тази бяла благородна плесен, при относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на всички подправки.

Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и се разпространява равномерно по цялата повърхност на суджуците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати