Gotvach.bg»Съвети»Защо побеляват суджуците?

Защо побеляват суджуците?

Ivalina IvanovaIvalina Ivanova
Новак
32
Защо побеляват суджуците?
Органайзер за хладилник - 4.85л-49%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
3.34 лв.

Повечето хора вече са свикнали със сините сирена, по които има т.нар. благородна плесен или на по-прост език - пеницилин. Но не на всеки му е известно какво представлява белият слой върху суджуците и другите колбаси.

Голяма част от суровопушените колбаси специално се заразяват с благородни микроорганизми и тогава по коричката им се появява особен бял налеп. Той расте, докато колбасът зрее и до момента на пълната му готовност покрива цялата му повърхност.

Смята се, че плесенните гъбички отделят особени естествени антибиотици, които не позволяват на деликатеса да гние.

В домашни условия също се развива тази бяла благородна плесен, при относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на всички подправки.

Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и се разпространява равномерно по цялата повърхност на суджуците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен