Как се бланшира коприва?

Как се бланшира коприва?

Първото нещо е да си набавите хубава коприва. Най-добрия вариант е копривата да е от вашия собствен двор. Така знаете дали е пръскана с нещо.

Ако ще си я събирате, нека не е до пътища или в близост до обработваеми площи (ниви). Имате два варианта - да я наберете със стъблата

и така да се бланшира, или лист по лист да късате свежите горни връхчета - ваш избор.

Измивате добре копривата. Слагате на котлона дълбока и широка тенджера, наполовина пълна с вода, и оставяте да заври. На страна си пригответе голяма купа, пълна с ледена вода за шокиране на бланшираната коприва.

Слагате копривата във врящата вода за около 2-3 минути, като предварително във водата слагате малко сол (за запазване на цвета и целостта на листата).

Изкарвате копривата от врящата вода с решетъчна лъжица и я слагате веднага в ледената вода за шокиране. Самото шокиране се прави пак с цел да се запази хубавият зелен цвят на копривата. Оставяте копривата в ледената вода за минута - минута и половина, и изваждате пак с решетъчна лъжица върху кърпа.

Оставяте копривата върху кърпата, за да може да се отцеди излишната вода от нея. Така бланширана, може да я ползвате за много ястия веднага или да я сложете във фризера за някои по подходящ момент. Ако ще я слагате във фризера, веднага направете вързопче от кърпата и изстискайте водата от самата коприва, която е попила при бланширането. Но не я стискайте прекалено, а нежно - все пак трябва да останат листата цели, а не на пюре.

Консумирайте повече коприва, особено когато и е сезона. Аз често си правя чай с нея, за да си набавя така необходимите за тялото желязо, калций, витамини - А, С, Е и минерали.

Безспорно копривата има много лечебни свойства, затова събирайте, съхранявайте и използвайте.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати