Много хора си мислят, че препоръката да не се консумират риба и мляко заедно няма особен смисъл и в тази комбинация няма нищо опасно за здравето. Все пак е хубаво да се отбележи, че в този много стар съвет има голяма доза истина. Между рибата и млякото се получава химична реакция, която се получава от невъзможността за разграждане на белтъчните молекули с различен произход.
Последствието от това може да е опасно отравяне. Все пак е хубаво да се отбележи, че не всеки човек, консумирал риба с мляко, е имал оплаквания. Това обаче не бива да ни успокоява, защото никога не се знае дали комбинацията риба с мляко няма да причини тежко отравяне. Дори и да не се стигне до отравяне, човек може да изпита силен стомашен дискомфорт и нераположение.
Хубаво е да се отбележи, че в световната кулинарна практика много често рибата се сервира със сметанов сос. Затова, ако все пак решите да опитате подобна комбинация, трябва да бъдете сигурни, че рибата е качествена и добре съхранявана. Същото важи и за млякото. Защото ако има събрали се болестни микроорганизми, проблем може да възникне дори и при консумацията им поотделно.
Друго важно условие, за да си престрашите да опитате тази двойка храни, е добро здравословно състояние на чревната лигавица. Когато лигавицата е здрава, тя се явява естествена преграда на токсините, които не могат да проникнат в кръвта, но в противен случай няма как да се обработят съставките на двата продукта.
Ако обичате да похапвате риба, не ни остава нищо друго освен да ви препоръчаме да опитате от нашите вкусни рецепети за:
- панирана риба;
- печен шаран;
- или сьомга на тиган;
Коментари