Картофите соте са апетитни и харесвани от много хора. По повод на тяхната калоричност трябва да се подходи философски и ясно да се разбере технологията за получаването им.
При правилно сотиране спазването на технологията гарантира по-малко поемане на мазнина в сравнение с традиционните техники на пържене.
Но в зависимост от това каква мазнина се използва, може да говорим за различна калорична стойност на приготвените ястия.
Сотирането с олио и масло води до получаването на картофи соте с по-висока калоричност поради наличието и вида на мастните киселини, които съдържат съответните мазнини.
Когато за термичната обработка се използва зехтин, тогава се говори за картофи соте с по-ниска калоричност поради факта, че зехтинът е богат на мастни киселини с доказани здравословни ползи.
Разбира се, именно на процеса сотиране се дължи неустоимият вкус на любимите картофки и прекрасната хрупкава коричка.
В заключение не бива да пренебрегваме факта, че количеството на общата мазнина, която се натрупва при термична обработка сотиране, е по-малко в сравнение с останалите методи на пържене.
Въпреки това е добре да не забравяме за здравословната си диета, когато решим да си позволим повече от любимите картофки соте.
Коментари