Морковите са един от зеленчуците, които присъстват в почти всички гозби на нашата трапеза. Позволяват да се приготвят и добавят към много ястия, същевременно са много полезни и вкусни.
Преди да бъдат сготвени и поднесени на любимите ни хора обаче, те трябва да бъдат обелени и почистени.
Често когато морковите са по-тънки и дребнички, домакините правят грешката да ги белят, както някои други зеленчуци и по този начин „отнемат“ прекалено много от грамажа на моркова. Така вместо два моркова вече са ни необходими три, защото прекалено много сме ги смалили в опитите си да ги почистим.
Най-разпространеният метод за почистване на моркови, подчертавам почистване, защото беленето не е вариант при готвенето на ястие с моркови, е да се остържат единствено по повърхността с нож.
Ако ножът е леко релефен, задачата ще бъде далеч по-лесна. Важно е да се почистят до толкова, доколкото в гънките на самия морков да не е останал пясък. Този зеленчук няма нужда да бъде белен, поради липсата на кора - има нужда само от леко остъргване.
Друг интересен метод за почистване на моркови е остъргването на повърхността на моркова с алуминиево фолио. Естествено, този трик е изпробван вече и твърдо мога да заявя, че той работи, в случай че морковите са млади и по-дребнички. Намачкано парче алуминиево фолио се взима и внимателно се белят морковите по повърхността.
Коментари